Transistorförstärkare

Fördelarna med transistorförstärkare är att de är pålitliga och på senare år har tillverkare lyckas förmedla allt mer av det varma ljud som gäller för rörförstärkare. En del av utvecklingen har involverat så kallad modellering (se mer nedan), en teknik med vilken man försöker att återskapa rörförstärkarens ljud.

En annan sak som är förträfflig med transistorförstärkare är att de låter likadant oavsett ljudstyrka. Vilket har sina praktiska fördelar för de som spelar i en lägenhet eller kanske har på sig hörlurar.

Nackdelen är som redan berörts att ljudet enligt många inte når samma kvalitet som hos rörförstärkaren. Detta är så klart ingen objektiv sanning, utan var och en bör själv lyssna och jämföra vad som tilltalar dem personligen.

Modeller

Här är några transistorförstärkare som rosat marknaden på senare år.

Fenders Mustang-serie är världens mest sålda och prisvärd är seriens förstling Fender Mustang I som kostar under 1500 kronor. Det rör sig om en 20-watts kombostärkare med ingångar för AUX, USB och hörlurar. Det är en transistorförstärkare som även använder digital modellering och därför ger åtkomst till 24 förinställda ljud, 17 förstärkarmodeller och 12 modulationseffekter.

Fender Mustang I
Uteffekt 20 w
Högtalare 8"
Utgångar USB, hörlurar
Ingångar AUX
Vikt 7,7 kg
ca pris 1400 sek

Fender Mustang I
Fender Mustang I V2Fenders Mustang-serie har fler modeller med stigande antal watt. Om du behöver högre volym än Mustang I har Fender Mustang II en uteffekt på 40-watt som räcker för de flesta sammanhang. Den har även dubbelt så många effekter, men kostar några hundra kronor mer.

Fender Mustang II
Uteffekt 40 w
Högtalare 12"
Utgångar USB, hörlurar
Ingångar AUX
Vikt 10,9 kg
ca pris 2000 sek

Några andra tillverkare som gör bra produkter på området är bland anant Line 6 och Peavey.

Modelleringsförstärkare - den nya teknologin

En modelleringsförstärkare är konstruerade för att efterlikna specifika gitarrförstärkare och därmed låta dig få samma ljud som en viss gitarrist.