Spela in ljud med gitarrförstärkaren

Om du vill spela in och spara ljud utan mikrofon finns det gitarrförstärkare som fixar detta. Förutom gitarrljud går det även att spela in trummor och andra instrument, det viktigaste är att du har rätt kablar.

Spela in .waw på din förstärkare

Ett av de smidigaste sätten att spela in musik är att få det direkt till förstärkaren. Ljudet lagras då i .waw-filer vilka du sedan kan spela upp och redigera i musikprogram. Om ljudet ska vidare till CD-format ska .waw först konverteras till .mp3 och ljudet får högst vara 16-bit med 44,1kHz samplingsfrekvens.

Förstärkare som du kan spela in ljud på

Här är några gitarrförstärkare som också kan användas för inspelning.

Yamaha THR10 är framtagen för dig som utan komplicerad utrustning vill uppnå hög ljudkvalitet, inklusive vid inspelningar. Den har inbyggda inspelningsfunktioner som kan användas ihop med effekter som reverb och delay.

amaha THR10
Yamaha THR10 sedd från ovan

THR Session skärmbildEfter en inspelning kan du spela upp direkt från förstärkarens högtalare, men för mer redigeringsmöjligheter kan du köra det via något redigeringsprogram, till exempel Yamahas gratisprogram THR Editor.

Om du hellre vill använda mobil istället för dator kan du göra detta med apen THR Session (se skärmbild till höger) som finns för gratis nedladdning. USB-kabel medföljer.


Fender Mustang V2 använder sig av digital modelleringsteknik och ger dig tillgång till många förinställda ljud och effekter. För inspelningsbehov kan den kopplas till dator via USB och programmet Fender FUSE är väl utbyggd för ljudredigering.


Tillverkarens egen presentationsvideo