Rörförstärkare

Rörförstärkare anses av många som det mer exklusiva alternativet. Anhängarna brukar lovorda det varma och "feta" ljudet som en rörförstärkare genererar. Särskilt när det kommer till distorsion har förstärkare med rör i en fördel då dessa frambringar dist naturligt när det är ordentligt tryck på volymen.

Det finns dock några nackdelar med rörförstärkare som bör nämnas. Först och främst är de dyrare än transistorförstärkarna. De kräver också mer underhåll och går lättare sönder. De är tyngre samtidigt som de är relativt ömtåliga vid förflyttning.

När det gäller underhållet är det elektronrören som behöver bytas ut då och då. Hur ofta beror på hur ofta förstärkaren används och hur mycket elektronrören får arbeta. Det behöver ibland inte ske något byte på över ett år. Dock är det viktigt att rören byts ut innan dem tar slut. Skulle dem ta slut medan de fortfarande används kan förstärkaren skadas. Det kostar inte särskilt mycket med nya elektronrör, omkring en hundralapp för en tub. Du bör dock låta en fackman göra bytet, det kan vara farligt att göra det själv utan kunskap då du kan få en elektrisk skada av förstärkaren - detta även om den är avstängd.

Så rådet är att inte vänta för länge innan du byter ut rören. Hur vet du då när rören behöver bytas? Ett vanligt tecken är att volymen minskar eller att ljudet är annorlunda än normalt.

Modeller

Här är några rörförstärkare med starka meritlistor.

Hot Rod DeVille har kallats världens mest populära rörförstärkare och en av de senaste uppdateringarna är Fender Hot Rod DeVille 212 III. Det handlar om 60 watt, tre kanaler och bland annat möjlighet att vrida och omkoppla sådant som Presence, Reverb, Middle, Bass, Treble, Drive Select, Drive och Bright.

Fender Hot Rod DeVille 212 III
Uteffekt 60 w
Högtalare 12" Celestion
Vikt 27,70 kg
Dimensioner Höjd 53,3 x bredd 61,6 x djup 27,3 cm
ca pris 10 000 sek

Fender Hot Rod DeVille 212 III
Fender Hot Rod DeVille 212 III sedd från ovanIbanez TSA rörförstärkare

Ibanez är mer kända för sina gitarrer och effektpedaler, men tillverkar även förstärkare. Bilden ovan visar en Ibanez TSA. I udda retroutsryrsel bjuder denna rörkombo med 5 watt på bland annat en inbyggd Tube Screamer pedal (som ger Ibanez patenterade overdrive ljud) och överlag klassiskt sound. Tillkommer gör Accutronics reverb och högtalaren är en 8-tums Jensen C8R Ibanez special.

Ibanez TSA
Uteffekt 15 w Pentode eller 5 w Triode
Högtalare 12" Celestion
Vikt 15 kg
Dimensioner Höjd 43,5 x bredd 43,5 x djup 22,2 cm
ca pris 4000 sek

Läs mer om några klassiska rörförstärkare som tillverkats under åren och fortfarande står ut bland mängden.