Modelleringsförstärkare

Modelleringsförstärkare är en av de senaste innovationer i teknologin kring gitarrförstärkare. Med hjälp av detta kan du få din förstärkare på digital väg att låta som en rörförstärkare, åtminstone nästan.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna är alla smidiga och kraftfulla hjälpmedel du får av de digitala fuktionerna - spela in gitarrljud, välj bland massor av "presets" och en hel del annat. En annan klar fördel är att du aldrig behöver tänka på det underhåll som en riktig rörförstärkare kräver.

Den främsta nackdelen är att modelleringsförstärkare än så länge inte helt klarar att återskapa ljudet från en rörförstärkare.

Modeller

Här är några transistorförstärkare som rosat marknaden på senare år.

Fender Mustang V2 som ingår i världens mest sålda använder sig numera av digital modelleringsteknik. Den har 24 förinställda ljud och lika många 24 effekter, vilket hjälper dig att hitta rätt sound till mängder av musikstilar. Den kan även kopplas till dator via USB vilket ger ytterligare möjligheter och programmet Fender FUSE som bland annat kan användas för inspelning och redigering medföljer. Jämfört med andra modelleringsförstärkare ligger denna lågt i pris på runt 2000 kronor.

Fender Mustang V2
Uteffekt 40 w
Högtalare 12" Celestion
Vikt 21 kg
Dimensioner Längd 21,5 x bredd 26,5 x djup 10,70 cm
ca pris 2000 sek

Tillverkarens egen presentationsvideo

Övriga tillverkare och förstärkare

En av de branschledande tillverkarna är Line 6 som med sina Spider-modeller satt en standard för modelleringsförstärkare. Priset på dessa ligger runt 4000-5000 kronor.

Blues Cube Artist från Roland är något för bluesgitarristen som vill ha klassiskt tweed-sound. Förstärkaren använder Tube Logic-teknik som på ett nytt sätt modelerar en rörförstärkare.