Marshall

Marshall är en av de stora tillverkarna av gitarrförstärkare och när det kommer till distade gitarrljud faller många gitarristers val på Marshall. Det är ett engelskt företag grundat av Jim Marshall i början av 1960-talet. Även basförstärkare och högtalarsystem finns i utbudet.

De tidiga gitarrförstärkarna hade inte något distat ljud, men den nya engelska rockvågen eftersökte just detta och det var här Marshall kom in i (ljud)bilden och blev snart det självklara valet för många rockgitarrister. Den första modellen (JTM45) kom i bruk 1962 och mot slutet av årtiondet var Marshall världsledande. Inte minst var utvecklingen av den första 100-watts förstärkaren en stor händelse, inte bara för Marshall utan även musikhistorien. Det var Pete Townshead och John Entwistle, gitarrister i The Who, som ville låta högre än något annat band och resultatet blev slutligen Vintage 1968 Marshall 100 Watt Super Lead. Marshall har ständigt forsatt att utveckla sig och 1982 lanserades succén med Split Channel förstärkaren.

Mikroförstärkare

På senare tid har mikroförstärkare (dvs. stärkare med liten uteffekt) blivit populära. Alla har inte behov att använda förstärkare i replokaler eller på scen, många vill ha något med mer lagom ljudstyrka i lägenheten eller villan. En annan sak är att dessa småttingar kan drivas med enbart batteri. Det behöver inte kostar mer än 300-400 kronor att köpa en mikroförstärkare från denna legendariska tillverkare. Marshalll MS-2C hamnar under 500 kronor. Den har två tums-högtalare, kontroller för volym, ton och overdrive samt utgång för hörlursuttag.

Marshalll MS-2C
Uteffekt 1 w
Vikt 340 gram
Dimensioner 14 x 11 x 6 cm
Strömförsörjning Batteri 9V eller adapter 9V (adapter medföljer ej)
ca pris 400 sek

Marshall mikroförstärkare
Marshalls röda mikroförstärkare MS-2C

Gitarrister och band som använder Marshall

Artisterna är många som valt Marshall, några av de välkända gitarristerna är Jeff Beck, Angus Young, Jimmy Page, Johnny Ramone och Steve Harris. Bland senare artister finns till exempel Dave Mustain (Megadeath), Allison Robertson (The Donnas) och Jim Davies (The Prodigy).

Ljudexempel med Marshall förstärkare

Klicka på länkarna nedan och lyssna på hur gitarrljud med olika förstärkare från Marshall kan låta.

BB Boost through 1974 X (mp3)
Bluesbreaker Crunch (mp3)
Vintage drive 2 (mp3)

Marshalll 1962 Bluesbreaker
Uteffekt 30 w
Högtalare 2 x 12" Greenback Celestion
Vikt 30,2 kg
Dimensioner 74 x 60 x 24 cm
ca pris 20 000 sek

Marshalls hemsida besöker du genom denna länk: Marshallamps.com