Högtalare

Denna sida ger dig fakta om högtalare. Du kan lära dig vad det är för skillnad mellan passiva och aktiva högtalare, när du behöver en subwoofer samt vanliga termer som används i samband med högtalare.

Att känna till om högtalare

Här kommer diverse fakta som kan vara bra att läsa innan du köper nya högtalare.

Olika typer

Passiva högtalare – utan inbyggd förstärkare.
Aktiva högtalare – försedda med inbyggd förstärkare.
Datorhögtalare - högtalare anpassade till datorer.
Subwoofer – används ofta ihop med flera mindre högtalare för att förse ljudet med mer bas.

På senare tid har ny teknologi banat vägen för nya möjligheter och behov, vilket exempelvis portabla högtalare och dockningshögtalare är bevis på. En speciell variant är Bluetooth högtalare som är sladdlösa och idealiska för att spela upp dina låtlistor från mobilen. Något som knappast kommer blir en stor trend, men väl ett originellt alternativ är vibrationshögtalaren.

Specifika saker att tänka på när du ska köpa högtalare

högtalareRummets förutsättningar - Stora högtalare kommer inte alltid till sin rätt. Ska högtalarna stå i ett litet rum kommer det ofta låta bättre med lite mindre högtalare.
Små kontra stora högtalare - Små högtalare har utvecklas och kan låta riktigt bra. Högtalare som ingår i en kompaktstereo som kostar under tusenlappen brukar dock ofta låta ”burkiga”.
Övrig utrustning - Ska du köpa separata passiva högtalare bör du tänka på att förstärkaren som dessa är kopplade till i butiken kan medföra skillnader i ljud mot vad du får när de kopplas till din egen förstärkare hemma.
Användningsområde - Ska högtalarna användas främst till musik eller film? Ett 5:1 system har många fördelar för film då det kan återge ett realistiskt ljud, musik däremot är inspelad under omständigheter som gör att 2:1 blir bäst.
Hållbarhet - Ska du köpa separata förstärkare och högtalare kan det vara värt att lägga en del extra pengar eftersom utrustningen ofta kommer tjäna dig i många år utan försämras eller blir utdaterad.
Stativ kontra golvhögtalare - Stativhögtalare kan placeras på en bänk eller en hylla; de passar bra i mindre rum. De är dock inte utrustade med samma kraft i basen som golvhögtalare. Golvhögtalare är vad som ger dig mest tryck. Med denna högtalartyp får du även mest definition i ljudet tack vare separerade diskant, mellanregister och bas. Golvhögtalaren tål höga volymer och kan orsaka öronbrus dagen efter en fest ... och irritation från grannar. När det gäller placering ska de helst stå en bit ut från väggen. Läs mer om olika typer av högtalare.

Några vanliga termer

Watt – uteffekt. Ibland skrivs det till exempel 30 W och detta innebär ofta att det är 15 Watt på vardera förstärkare. Basljud behöver mer Watt för att låta bra.
Hertz - enhet för frekvens som är antalet svängningar per sekund. Hertz är alltså en enhet för svängningstal och förkortas Hz.
Impedans - högtalare har en viss gräns för hur mycket impedans de klarar. Måttenheten ohm (Ω) mäter förhållandet mellan spänning och impedans.
Bas - låga toner, ca 35-150 Hz.
Mellanregister - tonomfånget mellan bas och diskant.
Diskant - höga toner, ca 5000 Hz och uppåt.
Surround - ett system för ljudåtergivning där flera högtalare är involverade med flera unika ljudkanaler.
Delningsfilter - delar upp signalen i olika frekvensband hos en högtalare som har flera element.
Sweet spot - namn på den optimala platsen där ljudvågorna förenas, vilket uppstår någonstans mellan flera högtalare i ett system som exempelvis en hemmabio.

Bilstereo

Att få bra ljud i bilen med hjälp av en högtalarutrustning är för många en hobby och också något av en mindre vetenskap. Något kort ska här sägas om placeringen av ljudutrustningens olika delar i bilen. Mellanregister brukar placeras någonstans framtill, förslagsvis vid instrumentbrädan. Även diskanter placeras i främre delen av bilen och monteras med fördel i dörrarna. Samma sak med woofers, som kan placeras med i dörrar och gärna då lågt. En subwoofer behöver större utrymme och placeras därför ofta i bagageutrymmet. Ett annat tips är att högtalarna ska vara med samma eller något lägre watt än förstärkaren.

Sammanfattning

Normalt sett används en förstärkare mellan ljudkällan och högtalarna, vilka då kallas passiva högtalare. Det finns också så kallade aktiva högtalare med inbyggd förstärkare.

Eftersom konstruktionen i det senare fallet blir komprimerad försämras ljudkvaliteten något, inte minst går det inte att få ut samma slags basljud.

Dock är det alltid en fråga om personliga krav och högtalare med inbyggd förstärkare kan ge riktigt bra ljud och ska inte förväxlas med till exempel högtalare som finns inbyggda i datorskärmar.

Några vanligare tillverkare av aktiva högtalare är Audio Pro och Tangent. De billigaste modellerna från Audio Pro kan fås för cirka 2 000 kronor paret medan Tangent normalt sett brukar vara lite dyrare (med reservation för variationer).

Aktiva högtalare är perfekt för den som har mindre utrymme till sitt förfogande och på ett enkelt sätt vill ansluta Spotify från datorn eller kanske mp3. Standard är vanliga 3,5 mm stereokablar, men det finns även modeller med USB-anslutning.