Hemmabiosystem

Hemmabion har utvecklats kraftig sedan dagarna när videobandspelare var det som gällde. I dagens värld av underhållning i hemmet har många valt att skaffa ett hemmabiosystem, vilket ger surroundljud och 3D-upplevelse. Här följer en kortare guide för dig som överväger att köpa ett.

Fördelarna med ett hemmabiosystem är så klart den känsla som förmedlas. Att sitta i en soffa och få bild och ljud förmedlat av en TV med halvdan bild och halvdant ljud är långt ifrån den optimala upplevelsen. Är du bara ute efter ett flexibelt ljudsystem är den senaste trenden multirumslösningar.

Bilden

Vanligtvis räcker en stor plattbildsteve långt. En del föredrar att använda duk med projektor till. Hur som helst behöver du en separat ljudkälla om du vil ha riktigt bra ljud ...

Ljud

För att få ljud av högsta kvalitet ska du leta efter 5.1 ljud (även 7.1 finns numera, men än så länge är det få filmer som stöder detta och resultatet blir ofta dåligt). I ett hemmabiosystem ingår flera högtalare samt en subwoofer. Dessa placeras ut runt omkring sittplatsen.

"Swet spot"

Sweet spot kallas området där alla kombinerade ljudvågor förenas. Det är förstås här du ska sitta i centrum av ljudkällorna som kommer från flera riktningar, vilket skapar ett djup som ger realistisk känsla åt ljudet.

Ett märke som rekommenderas är Harman Kardon som erbjuder ett stort utbud av hemmabiosystem. Från det billigare alternativet hos Soundbar till fullständiga 5.1 HD-system.