Gammal teknik

Den tekniska utvecklingen går på högvarv, vilket är spännande men farten gör också att äldre kategorier av teknikprodukter fasas ut allt fortare. Välsorterade lagerbutiker på nätet har dock fortfarande mycket av "det gamla" kvar, som kassettbandspelare, kassettband och disketter.

Går det att köpa nya kassettbandspelare under slutet av 2010-talet? Ja, det går faktiskt. Till och med inspelningsbara kassettband och 3,5-tumsdisketter går att få tag i för den som har behovet.

Kassettbandspelare

Kassettbandspelaren är en klassisk pryl för många som lyssnade på musik i glappet mellan vinylskivans storhetstid och CD-skivans inträde. För den som fortfarande vill utnyttja sin kassettsamling går det att få tag i kassettbandspelare och dessa kan också ha funktioner med vilket det går att överföra ljudet till CD eller datorn.

Plexgear Soundsaver

Bilden ovan visar en Plexgear Soundsaver med vilket det går att skapa digitala ljudfiler från kassetter. Ljudet från kassetten kan bli till .mp3-filer. Det kan också användas för uppspelning av kassetter, har både inbyggd förstärkare och uttag för att eventuellt kopplas till förstärkare. Priset är cirka 700 kronor.freestyle

Kassettbandspelare från Plexgear i freestyle-modell. Fungerar både för vanlig uppspelning via hörlurar och för digital överföring till dator. Cirkapris 200 kronor.

Diskettstationer

För den som fortfarande har gamla 3,5-tumsdisketter och vill komma åt innehållet går detta med hjälp av en bärbar diskettstation som kan kopplas till dator via USB. Dem kostar ett par hundra kronor. För den som har behovet går det fortfarande att få tag på disketter.

Plexgear Soundsaver

VHS-band

VHS har fasats ut av både DVD och Blu-ray, men vissa har kvar samlingar med videokasseter. Vad göra? Vill du titta på dina gamla VHS-filmer finns det fortfarande begagnade videospelare att få tag i. Det går också att köpa kablar med vilka du kan konvertera VHS till en digital fil på datorn, vilket förmodligen är det långsiktigt bästa alternativet och även det billigaste.