Fender

Fender har en lång historia, tillbaka till 1946 närmare bestämt då Leo Fender grundade företaget. De är så klart mest kända för sina gitarrer och särskilt då Stratocaster och Telecaster modellerna. Fast Fender tillverkar även förstärkare av hög kvalitet.

Förstärkare från Fender är alltid eftertraktade och köps flitigt både nya och begagnade. För gitarristen som har råd att hålla sig med många förstärkare är Fender frekvent använd vid inspelning med rent (clean) ljud. Det finns annars en uppsjö av modeller och därför gäller de inte för några specifika musikstilar. Normalt sett brukar dessa förstärkare vara flexibla vilket är perfekt för den som vill experimentera i olika stilar.

Gitarrister och band som använder Fender

Fender förstärkareNågra av de många gitarrister och band som använder eller har använt Fender är Jimi Hendrix, Buddy Guy, Cream och producenten Daniel Lanois.

En annan välkänd gitarrist är Eric Clapton och faktum är att det finns en så kallad signerad gitarrförstärkare som bär Claptons namn. Detta är Fenders EC-serie som tillverkats i hög grad efter Claptons speciella önskemål.

Fender FUSE

Fender FUSE är en mjukvara som ofta medföljer då du köper en förstärkare från Fender (i annat fall kan programmet laddas ned gratis från hemsidan) och fungerar för både Windows och Macintosh.

Har din gitarrförstärkare ett USB-uttag kan du koppla den till datorn och med Fender FUSE få tillgång till massor av presets och annat som du kan ladda ned när du är online. Upplägget liknar vad som gäller för Vox Tone Room eller Line 6 Pod om du är bekant med dessa.

Fender Hot Rod

Hot Rod-serien utgör Fenders mest populära gitarrförstärkare. Här finns bland annat modellen Hot Rod Deluxe som är en 40-watts rörförstärkare. Den lanserades ursprungligen 1995 och har vidareutvecklats sedan dess. Bland de mer gångbara modellerna finns till exempel Fender Hot Rod Deluxe III som är en kombo med Celestionhögtalare. Den har tre kanaler (Normal, Drive och More Drive) samt extra funktioner som fjäderreverb, effektloop och fotomkopplare.

Fender Hot Rod Deluxe III
Uteffekt 40 w
Högtalare 12" Celestion
Vikt 20,41 kg
Dimensioner Höjd 47,6 x bredd 59,70 x djup 26,7 cm
ca pris 9000 sek


Hot Rod DeVille är också mäkta populär. En av modellerna är Fender Hot Rod DeVille 212 III, en 60w kombo med bland annat tre kanaler, fotomkopplare och följande kontroller: Presence, Reverb, Master Volume, Middle, Bass, Treble, Drive Select Switch, Drive Volume, Bright Switch.

Fender Hot Rod DeVille 212 III
Typ Rörförstärkare
Uteffekt 60 w
Högtalare 12" Celestion
Vikt 27,70 kg
Dimensioner Höjd 53,3 x bredd 61,6 x djup 27,3 cm
ca pris 10 000 sek

Fender Hot Rod DeVille 212 III
Fender Hot Rod DeVille 212 III sedd från ovan

Fender Mustang

Ett steg ner prismässigt hamnar Mustang-serien, världens mest sålda förstärkarserie och där digital modellering gäller. En av de senare modellerna är Fender Mustang IV (v2) som kan modellera fem förstärkarmodeller, har olika inbyggda effekter samt intelligent pitch shifting. Det finns XLR stereoutgångar, USB-anslutning och Fender FUSE programvara ingår (läs om detta ovan).

Fender Mustang IV (v2)
Uteffekt 150 w
Högtalare 2 x 12" Celestion
Vikt 21 kg
Dimensioner Längd 21,5 x bredd 26,5 x djup 10,70 cm
ca pris 4500 sek

Fender Champion

Champion-serien är för dig som vill ha en billigare förstärkare från Fender. I spannet mellan 1 000-3 000 kronor hittas ett flertal modeller och till exempel Fender Champion 20 med uteffekt på 20 watt genom 8 tum-högtalare. Den har sju inbyggda effekter: Chorus, Reverb, Flange, Delay, Phaser, Vibratone och Tremolo.

Fender Vintage

För den som söker det klassiska ljudet finns Vintage Modified series med uppdaterade utseenden och andra modifikationer av modeller som '68 Custom Twin Reverb och '68 Custom Deluxe Reverb.

Det finns många andra förstärkare av märket Fender och du hittar mer information på hemsidan som du besöker via denna länk: Fender.com