Effekter

Här ska vi gå igenom några av de vanligaste effekterna som kan finnas på en gitarrförstärkare och förklara vad de används för.

Även de enklaste förstärkare brukar ha rattar för volym och gain samt bas, middle och treble. Utöver detta finns en rad effekter förekommande beroende på gitarrförstärkare. Se också artikeln om kanaler.

Bas, middle och treble

Rattar med effekter Dessa rattar är väldigt vanliga på en förstärkare och deras funktion är att bestämma equalitzern (equalitzer är en kurva som visar volym på olika frekvensområden). Med bas, middle och treble ställer du in volymen för lågt, mellan och högt frekvensområde. Läs mer om equalitzern.

Mycket bas ger tjockare ljud. Skruvar du upp middle kommer gitarren långt fram i ljudbilden (i relation till övriga instrument) och ökar du treble får du ett mer klart och "gnistrande" ljud.

Reverb

Reverb är en av de absolut vanligaste effekterna. Dess funktion är att skapa en rumskänsla. Med detta menas att ljudet återger en akustisk efterklang snarare än att det bara tycks befinna sig inne i högtalaren. Utan reverb kan ljudet låta torrt och platt.

Delay

Delay är detsamma som eko. Effekten kan användas subtilt för att göra en röst/ton fylligare eller mer distinkt för att ge ett tydligt eko. Om du använder en pedal med denna effekt kan du även bestämma hur många ”studsar” som ska klinga ut samt fördröjningens tid.

Chorus

Chorus skapar en effekt med hjälp av fördröjningar inom ett visst intervall. Resultatet blir att det kan låta brokigt och svävande, som att en sångare blir en mindre kör eller att ett instrument blir flera som spelas samtidigt. Spelar du gitarr kommer ljudet upplevas som fylligare och det låter oftast bäst då förstärkaren är inställd på clean.

Tremolo

Tremolo har likheter med både vibrato och drill, men skiljer sig ändå. Tremolo innebär att ljudets volym pendlar snabbt upp och ned och skapar en "skälvande" effekt. Denna effekt låter ofta bra på enstaka toner och vid ackord bör du spela med visst mellanrum mellan varje annars är risken att tonerna "grötar" ihop sig.

Kompressor

En kompressor (ofta stöter man på det engelska compressor) trycker ihop ljudbilden. Det är precis som det låter: ljudet komprimeras, vilket innebär att de höga signalerna reduceras och de svaga förstärks. En kompressor kan också ge ljudet mer sustain (varaktighet).

Bypass och true bypass

Här rör det sig inte om någon effekt utan om ett läge där du spelar från en källa fri från effekter. Det finns också något som heter "True bypass", vilket innebär att pedalen (eller vad som används) är helt bortkopplad och inte påverkar ljudet i någon grad som annars kan vara fallet på bypass. För att sammanfatta: när du inte vill ha någon effekt ska du välja bypass och är din pedal utrustad med true bypass är det ett plus.

Att ställa in effekterna på en förstärkare

Alla rattar på en gitarrförstärkare med engelska termer kan vara en djungel för nybörjaren. Det är därför effekterna här förklaras var för sig. Några andra tips är att när du ska ställa in ljudet på din förstärkare, bör du som utgångsposition ha bas, middle och treble vridna till klockan 12. På detta sätt "neutraliserar" du dessa effekter och gitarrljudet kommer inte vara färgat av förstärkaren, vilket gör att du bättre kommer märka skillnader när du börjar skruva på rattarna.