Basförstärkare

Med basförstärkare menas förstärkare till en elbas. Den huvudsakliga avvikelsen från en vanlig förstärkare är att en basförstärkare ska klara av basljud på lägre frekvenser. Eftersom lägre frekvenser behöver större effekt för att höras bra är detta något du ska tänka på vid köp.

Det är teoretiskt möjligt att använda en vanlig gitarrförstärkare för en basgitarr. Men det är inte att rekommendera på grund av resultatet i form av ljud. Detta beror på att kontrollerna för ton är inställda annorlunda och anpassade efter respektive instrument. Gitarrförstärkare ger också ett distat ljud, vilket inte är önskat från basgitarren och av samma skäl fördrar basister transistor- före rörförstärkare. Ibland kommer förmodligen heller inte uteffekten hos gitarrförstärkaren att räcka till.

Tillverkare

ampeg logo Ampeg förstärkare
ashdown logo Ashdown förstärkare
line6 logo Line 6 förstärkare
peavey logo Roland förstärkare

Här är ett länktips med bland annat recensioner av förstärkare till basgitarren.

Modeller

Är du ute efter en basförstärkare kommer här några exempel i olika prisklasser samt länkar till återförsäljare om modellen finns att tillgå.

Laney basförstärkare

Laney LX10B är ett exempel på en billig kombo under 1000 kronor för dig som spelar bas. Den har 10 watt uteffekt och fem tums Custom Driver-högtalare. Funktioner som Shape switch och 2 Band EQ.

Laney LX10B
Uteffekt 10 w
Högtalare 5"
EQ 2 band
Ingångar CD, mp3
Utgångar hörlurar
Dimensioner Höjd 24,5 X bredd 21,6 X djup 14,6 cm
ca pris 800 sek

Fender Rumble 15

Med Fender Rumble 15 hamnar du strax över 1000 kronor. Uteffekt på 15 watt (finns även andra modeller i Fenders Rumble-serie med högre uteffekt) och åtta tums Fender Special Design-högtalare. Rattar för volum, bass, mid and treble.

Fender Rumble 15
Uteffekt 15 w
Högtalare 8"
EQ 3 band
Ingångar Aux
Utgångar hörlurar
ca pris 1200 sek


Warwick Bascombo

Bilden ovan visar baskombon WABC10 från Warwick. Den har 10 watt uteffekt, två ingångar för aktiva eller passiva basgitarrer, 3-band EQ med bass, middle och treble) samt DDL (Dynamic Distortion Limiter) för minskning av störningar.

Warwick WABC10
Uteffekt 10 w
Högtalare 8"
EQ 3 band
Ingångar Aux
Utgångar hörlurar
Vikt 13,6 kg
Dimensioner Höjd 12,6 x bredd 9,8 x djup 8,6 cm
ca pris 1300 sek


Om mer uteffekt behövs finns till exempel Ampeg BA115.