Aktiva högtalare

Högtalare som har en inbyggd förstärkare brukar kallas för aktiva högtalare. Inbyggda förstärkare är inte minst vanligt hos datorförstärkare. Fast även för dig som vill slippa ha en separat förstärkare kan alternativet med inbyggda förstärkare vara önskvärt.

Användningsområden

I takt med att många överger CD-skivor då musiken spelas via datorn eller en mobilenhet minskar behovet för stereoanläggningar där förstärkaren är inbyggd. Då kan det vara smidigt och dessutom billigare att bara köpa ett par högtalare som kan kopplas direkt till datorn eller har dockning för mobil. Dessutom kanske du vill spara yta genom att slippa placera en förstärkare i rummet? Om detta gäller dig är det aktiva högtalare du ska se dig om efter.

Om du redan har en stereo vars ljud du är nöjd med går det förstås att koppla in datorn om det finns en Line Out och uttag för detta. Du kan dock inte sätta in samma kabel du använder från datorn till din bildskärm med inbyggda högtalare utan du behöver en stereokabel.

Rimligtvis kan en sådan konstruktion göra att ljudet inte uppnår samma kvalitet. Främst brukar basljudet bli lidande, fast de som inte tillhör de allra mest kräsna brukar inte märka något egentlig skillnad så länge produkten i övrigt håller hög kvalitet.

Trådlösa aktiva högtalare

Högtalare med inbyggd trådlös mottagare gör att du slipper kablar. Detta till exempel genom en sändare som kopplas till en USB-port, antingen i datorn om denna är ljudkällan alternativt en USB-strömadapter som du sätter i vägguttaget. Detta fungerar utmärkt oavsett om ljudkällan är stereo, dator eller iPhone etc.

Pris

Någonstans i närheten av 3 000 kronor behöver du vara beredd att betala för att få ett par med fin ljudkvalitet. De som är riktigt kräsna hamnar på nästa prisnnivå vid runt 5 000 kronor.

Högtalare

Creative Inspire T10 - aktiva högtalare till lågt pris.

Creative Inspire T10
Uteffekt 2 x 5 w Creative Inspire T10
Impedans Uppgift saknas
Vikt 3 kg (per högtalare)
Dimensioner Höjd 9 x bredd 19,4 x djup 13,7 cm
ca pris 400 sek

Audioengine A5 - trådlösa aktiva högtalare.

Audioengine A5
Uteffekt 2 x 75 w Audioengine A5
Impedans 10 Ω
Vikt 11 kg (per högtalare)
Dimensioner 10 tum (höjd) x 7 tum (bredd) x 7,75 tum (djup)
ca pris 3 500 sek

Fostex PMO.4n - aktiva 2-vägs högtalare.

Fostex PMO.4n
Uteffekt 2 x 18 w Fostex PMO.4n
Impedans 4 Ω
Vikt 3,75 kg (per högtalare)
Dimensioner 22 cm (höjd) x 14 cm (bredd) x 18 cm (djup)
ca pris 2 500 sek

Högtalare för speciella ändamål

takhögtalareBluetooth högtalare kan leda till nya lösningar. Till exempel takhögtalare eller högtalare i duschen som är tåliga mot vatten. På bilden till höger syns en takhögtalare från Visaton som kostar 500 kronor styck.

Montering av takhögtalare sker för det mesta att de kläms fast med någon form av fjäderfäste.